Subsidie warmtepomp

Zoek je subsidie voor een warmtepomp? Je krijgt een tegemoetkoming van de overheid, omdat je een stap zet die helpt jouw huis duurzamer te verwarmen. Dat is een flinke investering, dus de overheid kom je tegemoet in de kosten die je daarvoor maakt.
Ga je een warmtepomp kopen of denk je daarover na? Je kunt subsidie aanvragen en op basis van het vermogen een bedrag terugkrijgen.
Let op: sinds 1 januari 2020 kun je de subsidie voor een warmtepomp alleen nog krijgen voor een bestaande woning. Gaat het om een nieuwbouwwoning? Dan zal je de kosten voor de warmtepomp zelf moeten betalen. In een bestaande woning krijg je de subsidie wel, omdat de overheid deze huizen graag duurzamer wil laten maken.
De subsidie op de warmtepomp zorgt ervoor dat je meteen stuk goedkoper uit bent. Bovendien maak je op die manier relatief meer rendement, ten opzichte van de investering die je doet. Het brengt de terugverdientijd van een geothermische of andere warmtepomp terug. Dus denk je aan een hybride model of wil je op een andere manier particulier gebruik maken van een warmtepomp? Wij leggen je uit welke subsidie je kunt aanvragen, zodat je bijvoorbeeld €1.500 tot €2.000 van de kosten terugkrijgt.

ISDE-subsidie

Je kunt een warmtepomp subsidie aanvragen door gebruik te maken van de ISDE. Dat is de Investeringssubsidie Duurzame Energie. De subsidie is er voor particulieren, dus je kunt deze gebruiken om jouw huis op een meer duurzame manier te verwarmen.
Hoeveel subsidie je ontvangt hangt af van het vermogen van de pomp. Kies je een groter model met meer vermogen? Dan krijg je meer tegemoetkoming dan wanneer je voor een lagere capaciteit zou kiezen. Op die manier probeert de overheid ervoor te zorgen dat iedereen ongeveer dezelfde subsidie krijgt, ten opzichte van de kosten die je maakt.

Type pomp en de subsidie

Je hebt grofweg de keuze uit twee soorten warmtepompen:

  • Hybride
    Wil je de warmtepomp combineren met de cv-ketel die je hebt zitten? De pomp neemt de verwarming van jouw woning over. Als het nodig is schakelt de cv-ketel bij, waardoor je uitkomt met wat minder vermogen.
  • All electric
    Ga je volledig voor de warmtepomp? Een all electric model zal jouw huis verwarmen en zorgt ook voor het warme water uit de kraan. Je krijgt op dit moment de hoogste subsidie, al doe je ook de grootste investering om dit type te laten plaatsen.

Subsidie aanvragen

Wil je de subsidie aanvragen voor het kopen van de warmtepomp? Je zal eerst de warmtepomp moeten kopen. Die reken je gewoon zelf af met de aanbieder, de installateur of de leverancier. Pas als je de pomp hebt laten plaatsen kun je daar de subsidie voor aanvragen.
Zorg ervoor dat je de subsidie aanvraagt binnen 6 maanden nadat je de pomp hebt laten plaatsen. Op die manier voldoe je netjes aan de voorwaarden, waardoor je de kosten daarvoor niet helemaal zelf hoeft te betalen. Het kan je duizenden euro’s schelen bij een pomp met een vermogen van bijvoorbeeld 4 kW. Daar komen de meeste mensen thuis aan. Als de warmtepomp meer vermogen heeft zal ook de subsidie die je daarvoor kunt aanvragen over het algemeen hoger uitvallen.

Kosten en rendement

Om het rendement van een warmtepomp te bepalen is het belangrijk om goed te kijken naar de kosten. Wat betaal je om het model te laten plaatsen en wat staat daar vervolgens aan besparing tegenover? Alleen door daar goed rekening mee te houden lukt het om een berekening te maken van het rendement.
Een hybride warmtepomp kost zo’n €4.000. Een all electric model is met minimaal €6.500 tot €8.500 een stuk duurder. Bovendien kunnen die kosten oplopen tot het dubbele, als je op zoek bent naar meer vermogen. Je krijgt slechts een deel van de investering terug in de vorm van een subsidie. Dat betekent dat je zelf een flinke investering zal moeten doen om jouw woning duurzamer te verwarmen.

Terugverdientijd van een warmtepomp

Anders dan bij zonnepanelen is de terugverdientijd van een warmtepomp nog erg lang. De jaarlijkse besparing aan energiekosten is zo’n €200 voor een hybride pomp tot €300 bij een all electric model. Zelfs als je dat model voor €6.000 zou aanschaffen en daar €2.000 subsidie van aftrekt blijft er nog €4.000 aan kosten over. Bij €300 per jaar duurt het 13,3 jaar voordat je de warmtepomp terugverdient.
De levensduur van een warmtepomp zal in de meeste gevallen makkelijk 13 jaar zijn. Houd er wel rekening mee dat je in de tussentijd een aantal onderdelen dient te vervangen. Op die manier levert het je dus bepaald geen grote besparing op. In plaats daarvan betaal je een extra bedrag per jaar, om jouw huis duurzamer te verwarmen.

Subsidie warmtepomp

Een subsidie op een warmtepomp scheelt in de kosten. Het is aan de andere kant helaas niet zo dat het daarmee een voordelige keuze wordt. Je doet een grote investering, in een pomp die vervolgens jaren nodig heeft om zichzelf terug te verdienen.
Kijk bij een vergelijking van warmtepompen daarom verder dan de kosten. Let ook op het geluid en het rendement, zodat je daarmee een goede keuze maakt.
Verder is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen voor de installatie en plaatsing van de warmtepomp. Je maakt dan minder kosten, om jouw huis vervolgens op een duurzame en comfortabele wijze te verwarmen.

Benieuwd naar de mogelijkheden over de subsidie voor een warmtepomp? Vraag gratis en vrijblijvend 3 offertes aan!

De beste service van Nederland!

Vind direct de beste deal.

  • Ontvang gratis & vrijblijvend 3 offertes
  • Meer dan 15,000 matches
  • Leveranciers door geheel Nederland
  • Meer dan 100 gescreende partners

Wat onze klanten over ons zeggen

Onze klanten geven ons gemiddeld een:
4.6 | 1242 reviews.

1
2

Neem contact met ons op

null + null =