Wat kost een uitvaart?

Wat kost een uitvaart? Als u de uitvaart wilt laten regelen wilt u natuurlijk goed weten waar u aan toe bent. De kosten zijn niet aftrekbaar, waardoor u het volledige bedrag zelf zal moeten betalen. Dat wil zeggen, u kunt er het geld van de overledene voor gebruiken of de kosten zelf bij elkaar brengen.
Tip: had overledene een uitvaartverzekering die uitkeert op basis van een bepaald bedrag? Dan kunt u dat bedrag gebruiken om de uitvaart te laten regelen.
U kunt een uitvaart voor iemand anders laten regelen, nadat diegene is overleden. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om zelf alvast het een en ander op papier te laten zetten en daar afspraken over te maken. In de beide gevallen is het verstandig om goed te kijken naar de kosten van een uitvaart.

De belangrijkste kostenposten

Bent u benieuwd naar wat een uitvaart gemiddeld kost? Dit hangt natuurlijk af van de specifieke wensen, net als hoe u het wilt regelen. Wilt u bepaalde dingen zelf doen of wilt u het juist liever allemaal uit handen geven? Wij geven u een aantal richtlijnen, zodat u een beter beeld krijgt van de kosten om rekening mee te houden. De belangrijkste kosten maakt u voor:

  • Uitvaartverzorging
  • Verzorging en opbaren
  • Vervoer
  • De kist
  • Afscheidsbijeenkomst
  • Begrafenis of crematie

Uitvaartverzorging

De gemiddelde kosten voor een uitvaartverzorger bedragen €1.800. Dat is een flink bedrag, waarvoor de verzorger u veel werk uit handen neemt. In de praktijk zult u de uitvaart bespreken, zodat de uitvaartverzorger de uitvaart regelen en die uitvoeren. U heeft geen omkijken naar de formaliteiten, zodat u zelf de kans hebt om waardig afscheid te nemen.
Tip: vraag naar zaken zoals vervoer, verzorging en een condoleanceregister. Soms is dat al bij de prijs inbegrepen.
Let op: gaat het om een uitvaart in de avonduren of in het weekend? De gemiddelde toeslag daarvoor bedraagt €200.

Verzorging en opbaren

De uitvaartverzorger zal in de meeste gevallen de overledene opbaren en verzorgen. U mag daarbij helpen, al bent u daartoe niet verplicht.
De verzorging van iemand die is overleden bestaat bijvoorbeeld uit het wassen, aankleden, het haar en de make-up doen. Vervolgens wordt diegene opgebaard, iets dat zowel thuis als in een uitvaartcentrum mogelijk is.
Let op: kiest u voor een uitvaartcentrum? Houd rekening met de eventuele specifieke bezoektijden, als er geen 24-uurscentrum beschikbaar is.
De gemiddelde kosten voor de verzorging van een overledene bedragen €200. De opbaren kost thuis en in een uitvaartcentrum gemiddeld €650. Als u de overledene niet wilt laten opbaren kost het koelen in het uitvaartcentrum zo’n €400.

Vervoer

Het vervoer binnen de kosten van een uitvaart gaat om dat van het woonhuis of uitvaartcentrum naar de begraafplaats of het crematorium. De kosten hangen sterk af van het aantal volgauto’s dat u kiest, de kleur daarvan (anders dan zwart is duurder) en het aantal kilometers tussen de twee locaties.
Gemiddeld gaat het om €250 voor het vervoer naar het uitvaartcentrum of woonhuis en daarna nog eens zo’n bedrag voor het vervoer naar de begraafplaats of het crematorium.

De kist

De kist is een kostbaar onderdeel binnen de gemiddelde kosten van de uitvaart. Bovendien bestaat er veel verschil in keuze, waardoor de kosten sterk uiteen kunnen lopen.
Een massief eiken kist is met zo’n €1.250 bijvoorbeeld een dure keuze. Eikenfineer is met gemiddeld €500 al een stuk goedkoper. Een populierhouten kist is nog een stuk goedkoper.
En wilt u de kist laten dragen door een aantal dragers? Houd rekening met nog eens €400 aan kosten. Al is het ook goed mogelijk om de kist zelf te dragen, bijvoorbeeld met een aantal (klein)kinderen. Dat bespaart kosten en draagt bij aan een waardig afscheid.

Afscheidsbijeenkomst

Tijdens de afscheidsbijeenkomst bepaalt de manier waarop u dit laat organiseren hoeveel kosten u daarvoor betaalt. Natuurlijk gaat het om de huur van de condoleanceruimte, al zit dit soms al bij de begrafenis of crematie in.
Wilt u een koffietafel of zorgen voor uitgebreide catering? Je betaalt daarvoor een bedrag van €250 tot €750, op basis van ongeveer 50 personen. Daarnaast betaalt u €200 per 30 minuten extra die u in de condoleanceruimte wilt. Een film- of fotoreportage van het afscheid kost zo’n €500, al zorgt u daarmee wel voor een geweldige herinnering aan de dierbare.

Begrafenis of crematie

De begrafenis of crematie zelf is duur, al heeft u ook hier weer een aantal keuzes. De grafkosten die u betaalt op een begraafplaats hangen bijvoorbeeld sterk af van de gemeente waarin u daar gebruik van wilt maken. Gemiddeld moet u rekenen op zo’n €3.000 tot €3.500 voor 20 jaar grafrechten voor een particulier eenpersoonsgraf.
Een stille crematie zonder dienst kost zo’n €750, terwijl een crematie met gebruik van de aula €1.400 kost. Als u kiest voor een begrafenis kost een eenvoudig natuurstenen grafmonument ongeveer €1.000.

Wat kost een uitvaart?

Dus, wat kost een uitvaart als u die wilt laten organiseren? Het hangt sterk af van wat u precies wilt en wat de wensen van de overledene zijn. De kosten kunnen flink uiteenlopen. Vraag een offerte aan bij uitvaartverzorgers, zodat u een beter beeld krijgt van waar u rekening mee moet houden.

Benieuwd naar wat een uitvaart kost? Vraag gratis en vrijblijvend 3 offertes aan!

De beste service van Nederland!

Vind direct de beste deal.

  • Ontvang gratis & vrijblijvend 3 offertes
  • Meer dan 15,000 matches
  • Leveranciers door geheel Nederland
  • Meer dan 100 gescreende partners

Wat onze klanten over ons zeggen

Onze klanten geven ons gemiddeld een:
4.6 | 1242 reviews.

1
2

Neem contact met ons op

null + null =