Rendement zonnepanelen

Een hoog rendement op zonnepanelen garandeert een korte terugverdientijd. Je verdient de investering snel terug, omdat jouw energierekening een stuk lager zal zijn. Dus vraag je een offerte aan voor zonnepanelen? Vraag ook meteen na hoeveel jaar je de panelen waarschijnlijk hebt terugverdiend.
De hoogste rendement zonnepanelen helpen je de investering sneller terug te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld binnen 6 tot 7 jaar al gratis elektriciteit opwekken. Je hebt de investering terugverdiend, en je hoeft geen extra kosten meer te maken voor de panelen. Houd er wel rekening mee dat je de omvormer na die tijd ongeveer moet vervangen. Gelukkig kost dat veel minder dan een compleet nieuw systeem met panelen.

Rendement verhogen

Wil je het rendement op zonnepanelen verhogen? Natuurlijk is de hoek belangrijk waaronder je ze legt, net als het piekvermogen. Bovendien helpen we je met een paar tips om zoveel mogelijk uit het systeem te halen, zelfs voordat je die laat plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een subsidie aanvragen, ze goed laten plaatsen en meerdere offertes aanvragen:

 • Vraag meerdere offertes aan
  De beste manier om het rendement van zonnepanelen te verhogen is om meerdere offertes aan te vragen. Zou je bijvoorbeeld een paar honderd euro besparen op de plaatsing of levering daarvan? Dat rendement kun je meteen in je zak steken, omdat je een stuk goedkoper uit bent. Je zou heel wat uren zonneschijn nodig hebben om het aan de andere kant te verdienen. Een besparing is snel gemaakt, zeker als je binnen een paar minuten online meerdere offertes kunt aanvragen.
 • Laat ze professioneel plaatsen
  Voorkom dat het rendement van de zonnepanelen verloren gaat door ze verkeerd te (laten) plaatsen. Kies voor een professionele installateur, waar je een offerte aanvraagt. Je weet op die manier zeker dat de panelen goed liggen, waardoor ze zoveel mogelijk elektriciteit zullen opwekken.
 • Zoek naar subsidies
  In sommige gemeenten kun je gebruik maken van een subsidie op de zonnepanelen die je op het dak laat plaatsen. Dat betekent dat je een lagere prijs betaalt. Je krijgt een deel van de kosten terug, nadat je de panelen op het dak hebt laten leggen. Het is extra rendement waar je meteen van profiteert, dus waar je niet eerst jaren op hoeft te wachten.

Piekvermogen van het paneel

Het rendement van een zonnepanelen en de hoeveelheid energie die je opwekt hangt direct af van het piekvermogen daarvan. Dit is het maximale vermogen, dat het paneel kan opwekken. Het gaat dan om de ideale situatie, dus waarin de zon er precies goed op valt.
De panelen hebben door de jaren heen een steeds hoger piekvermogen gekregen. Dat betekent dat ze uit dezelfde hoeveelheid licht net wat meer elektriciteit kunnen opwekken. Door goed te kijken naar het piekvermogen (Wp) weet je zeker dat de panelen in de ideale situatie het maximale zullen opwekken.
Let op: houd er rekening mee dat de zonnepanelen natuurlijk niet steeds het piekvermogen zullen leveren. Een berekening maak je op basis van een gemiddeld vermogen, bijvoorbeeld als je wilt weten hoe lang de terugverdientijd ongeveer zal zijn.

Hoek van de zonnepanelen

Van grote invloed op het rendement en de terugverdientijd van de zonnepanelen is bijvoorbeeld de hoek waaronder je die plaatst. De ideale hoek bedraagt 36 graden. Op die manier valt de zon er precies goed op, waardoor je een zo hoog mogelijk rendement zal hebben. Daar kun je rekening mee houden als je de panelen laat plaatsen op een plat dak. Op een schuin dak is dat een stuk lastiger, omdat je dan natuurlijk afhankelijk bent van het dak dat er al ligt.
Heb je een plat dak? Dan kun je de panelen bovendien precies goed naar de zon richten. Dat betekent in Nederland dat je de panelen net niet op het zuiden plaatst. Je kiest het zuid-zuid-westen. Op die manier vang je de meeste zonuren, waardoor de panelen zoveel mogelijk zullen opwekken.

Tip: moderne zonnepanelen leveren slechts een klein beetje van hun rendement in als de hoek niet optimaal is. Vraag er specifiek om als je een offerte aanvraagt. Vraag de specialist om te bekijken hoe ‘ideaal’ jouw dak is. Of welk rendement je kunt verwachten, als je weet dat het dak helaas beter had gekund voor de zonnepanelen erop.

Omvormer in het systeem

Ten slotte is het belangrijk om goed te kijken naar de omvormer in het systeem voor de zonnepanelen. De omvormer zet de stroom om van gelijkstroom die de panelen opwekken naar wisselstroom zoals we die in Nederland gebruiken.
Bij het omvormen gaat er een klein beetje elektriciteit verloren. Tenminste, als je kiest voor een model van goede kwaliteit. Het rendement van de omvormer is een bottleneck. Dat wat daar verloren gaat krijg je op andere plekken niet meer terug. Zorg er daarom voor dat je een model kiest dat de elektriciteit zo efficiënt mogelijk zal omzetten. Zo weet je zeker dat er veel opbrengst overblijft, zodat je een hoog rendement hebt en de terugverdientijd maar kort zal zijn.

Rendement op zonnepanelen

Om het rendement op zonnepanelen zo hoog mogelijk te maken is het verstandig om op een aantal zaken goed te letten. Je weet dan zeker dat de panelen zoveel mogelijk opwekken en dat de terugverdientijd kort zal zijn. Het is mogelijk om de panelen binnen bijvoorbeeld 6 tot 7 jaar terug te verdienen. Vanaf dat moment wekken ze gratis elektriciteit voor je op.

Meer weten over het rendement op zonnepanelen? Vraag gratis en vrijblijvend 3 offertes aan!

De beste service van Nederland!

Vind direct de beste deal.

 • Ontvang gratis & vrijblijvend 3 offertes
 • Meer dan 15,000 matches
 • Leveranciers door geheel Nederland
 • Meer dan 100 gescreende partners

Wat onze klanten over ons zeggen

Onze klanten geven ons gemiddeld een:
4.6 | 1242 reviews.

1
2

Neem contact met ons op

null + null =